TUDOD-E, HOGYAN TEDD SZOKÁSODDÁ AZ EDZÉSEKET?

Nagyjából minden ember tisztában van azzal, hogy mi kell ahhoz, hogy egészségileg kielégítő életet éljen, vagyis, hogy rendszeresen mozogjon, egészségesen táplálkozzon, eleget aludjon, legyenek társas kapcsolatai, stb.

Azonban mégis nagyon kevesen tudják, hogy mivel is jár mindez.

Miért fontos, hogy rendszeresítsd a mozgást az életedben

Az első és legfontosabb ok, hogy a mozgás a természetünk.

Az ember arra született, hogy jöjjön-menjen, használja a testét, és nem arra, hogy üljön egész nap a 4 fal között.

Aki nem mozog, megfosztja magát a természetétől.

A mozgásnak egyéb fiziológiai funkciói is vannak. A csontokat, ízületeket “beolajozva” tartja. 

A rugalmasságunkat megőrizhetjük általa.

Az emésztésre is hatással van. Csak figyeld meg, ha például elmész egy fél órás sétára, hogyan változik az anyagcseréd.

A vérkeringésre is jó hatással van, és még számtalan pozitívuma létezik.

Mégis miért van az, hogy nagyon sok ember még mindig lustaságra és egyéb okokra hivatkozva csak halogatja a mozgást?


Napi 30 perc mozgás jótékony hatásairól itt olvashatsz többet, kattints a linkre:


A döntés meghozatala

“Amelyik hiba több, mint egyszer ismétlődik, az egy döntés”

Paolo Coelho

És itt dől el, hogyha tudod, hogy szükséged van a mozgásra, jó lenne, és néhányszor neki is indultál, hogy rendszeresítsd az életedben, de mégsem maradt meg a szokás, az azért volt, mert még nem hoztad meg a döntést.

Egy kicsit kitérek valami másra, ami nagymértékben meghatározza azt, hogy az a bizonyos döntés megszülethessen.

A mai emberek nagy többsége azzal küzd, hogy nincs meg a kellő figyelme azon, amit el szeretne érni, továbbá nagyon sok inger ér bennünket a külvilágból, ami szintén az előző tényt erősíti, és ok-okozati kapcsolatban állnak egymással.

Vegyünk egy hétköznapi példát az én életemből.

Egy teljesen átlagos napom úgy néz ki, hogy felébredek reggel 5-kor, leülök a nappaliba és csinálok egy kb. 1 órás rituálét, légzőgyakorlatokat, meditációt és egyebet. Majd lezuhanyzom, felöltözöm, elkészítem a reggelit a gyerekeknek és keltem őket. Fél órájuk van, hogy megreggelizzenek, felöltözzenek, fogatmossanak és suliba menjenek. A férjem is és a gyerekek is 8-kor elhagyják a házat. Ezután felveszek videóra egy edzést, majd leülök a gép elég megvágom, közben már elindítottam egy mosást, ami épp el is készül, mire a videóval kész vagyok. Kiteregetek. Megírok egy posztot, hogy legyen valami aktivitás is a vállalkozásom növekedése érdekében :-), majd főzök, mert ebédre hazajárnak a gyerekek és a férjem is.

Délután pedig, ha éppen visszamennek a gyerekek a suliba, akkor tudok dolgozni, ha nem, akkor spontán alakul a nap valahogy, attól függően, mennyi figyelmet igényelnek a gyerekek. Este általában órát tartok, majd 8-kor hazajövök, kicsi családi élet és 10 órakor megyek aludni.

Ami látszik, hogy vannak a napomban előre megtervezett dolgok, amiket minden nap csinálok, és van benne rugalmasság is. 

Egy nagyon jó idézetet szeretnék itt megint megosztani, a szerző számomra ismeretlen, de nagyon igaz, amit mond:

“Ha nem tervezed meg a napodat, akkor majd megteszi más helyetted.”

számomra ismeretlen szerzőtől

Most visszakanyarodom egy korábbi mondatomhoz, miszerint ha nem tudod a figyelmedet arra összpontosítani, amit szeretnél, akkor jön a túlhajszoltság, káosz és zűrzavar.

Tehát, hogyan iktasd be a rendszeres mozgást az életedbe?

Először is hozd meg a döntést, hogyha szeretnéd ezt tenni.

Ha ez megvan, akkor tervezd meg, hogy mennyi mozgás fér bele jelenleg a hétköznapjaidba.

Ha ez is megvan, akkor tájold be, hogy kb. mikor tudnád az adott mennyiségű mozgást elvégezni, reggel korán, délelőtt, esetleg ebédszünetben, délután vagy este vacsi előtt vagy akár még késő este is. Látod, mennyi lehetőséged van!

Ha megtervezted, akkor könnyebben tudod ezen tartani a figyelmedet, hiszen ez már neked fontossá vált, az életed részévé szeretnéd tenni.

Külvilági és belső ingerek befolyása

Még egy fontos dolgot megemlítek Neked azzal kapcsolatban, hogy milyen külső és belső ingerek vannak, amelyek eltéríthatnek attól, amit  szeretnél.

Egy kutatás szerint 10%-ban felelősek a külvilági ingerek azért, hogy a figyelmet eltereljék a céltól, mint például az interneten való szörfölés, gyerekzajok, csengetés, egyéb dolgok, míg 90%-ban felelősek a belső ingerek!!! azért, hogy ne tudjál a célodra fókuszálni. 

De mik a belső ingerek? 

Nem fogod elhinni, ezek a tudattalan érzelmeink, mint például az unalom, idegesség, félelem, ítélkezés, vádaskodás, sajnálat és társai.

Szóval, amíg Te azon vagy, hogy igen, meghoztad a döntést, hogy szeretnél rendszeresen mozogni, azonban nem tervezed meg, egy-két napon belül a tudattalan érzelmi világod tesz róla, hogy visszatérj a szokásaidhoz, vagyis a nem mozgáshoz. És még csak azt sem tudod megmondani, hogy miért? Lehet, hogy találsz néhány kifogást a végén, és ezzel egy időre lezárod az újabb próbálkozást és elkönyveled magadban, hogy neked ez nem megy.

Holott csakis a tudattalan érzelmi világod okolható egyes egyedül azért, hogy ez megint nem sikerült.

Mit lehet tenni?

Itt lép életbe a tudatosság.

Megvan a cél, adott esetben most a rendszeres mozgás hétköznapokba iktatása.

Ha elfelejtkezel erről, azonnal visszajön a szokás, és már lehet, hogy csak azt veszed észre, hogy hoppá, megint nem csinálom, amit kitűztem, pedig szerettem volna.

Nem baj, észrevetted, lendülj neki újra. Tervezd meg, tartsd magad hozzá és vedd észre, amikor éppen le akarod magad beszélni róla valamilyen ürüggyel.

Semmi más dolgod nincs, csak abban kitartani, amit szeretnél, észrevenni, mikor jön az ellenérzés, és továbbsiklani felette, de úgy, hogy tudatosítod közben magaddal, hogy ez csak a szokásos viselkedésed, ami eddig sem hozott eredményt, ezért köszönd meg, hogy megláttad és figyelj tovább arra, amit szeretnél.

Milyennek találod? Nehéz? Könnyű? 

Vigyázat, becsapós kérdés 🙂 Csak az elme ítélkezik. A tudat mindent elfogad olyannak, amilyen. Nem címkéz. Elfogad. 

Szeretettel:

Anita

Picture of Anita

Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Anita

Mit adhat Neked a tudatos életmód?

Kezdjük ott, hogy egyáltalán mit jelent az, hogy tudatos életmód? Hiszen olyan sokan használják manapság ezt a kifejezést és annyi mindent értenek alatta, hogy már-már

Edzés közösségben
Anita

TUDOD-E, HOGYAN TEDD SZOKÁSODDÁ AZ EDZÉSEKET?

Nagyjából minden ember tisztában van azzal, hogy mi kell ahhoz, hogy egészségileg kielégítő életet éljen, vagyis, hogy rendszeresen mozogjon, egészségesen táplálkozzon, eleget aludjon, legyenek társas

Új cikk a blogon?

Értesülj első kézből!