Mit adhat Neked a tudatos életmód?

Kezdjük ott, hogy egyáltalán mit jelent az, hogy tudatos életmód? Hiszen olyan sokan használják manapság ezt a kifejezést és annyi mindent értenek alatta, hogy már-már a valódi jelentésével nem is vagyunk tisztában.

Mit jelent a tudatosság?

A tudatosság azt jelenti, hogy tisztában vagy önmagaddal, azzal a ténnyel, hogy az életedet Te magad teremted az érzelmi világodon keresztül.

Amíg nem vagy erre tudatos, addig tudattalanul, de amikor erre rálátsz önmagad megfigyelésén keresztül, onnantól már tudatosan. 

És ki az az önmagad? Erre már egy kicsit nehezebb válaszolni, mindenestre nem az vagy, akinek hiszed vagy hitted magad.

Mit is jelent ez? Ha felteszek neked egy általános kérdést, hogy ki vagy te, akkor lehet, hogy elkezdesz néhány címet felsorolni, mint például ha édesanya vagy, akkor anyuka, ha van férjed, akkor feleség, ha van egy szakmád, akkor azt is mondhatod, amiben tevékenykedsz, például könyvelő, ha sportolsz, akkor sportoló és még sorolhatnám. De tényleg az vagy?

Az, aki valójában vagy, az az, aki a testeden keresztül nyilvánul meg, ugyanakkor nem látható, nem tapintható, és mégis van/vagy. Nevezzük Őt a Létnek.

Nagyon sok spirituális könyvet olvastam és előadásokat hallgattam ebben a témakörben, és mindig más megszólítást használ mindenki, ugyanakkor mind arról az Egyről beszél.

Te már hallottál Róla? Ha igen, akkor biztosan Neked is van egy elképzelésed, vagy akár tudomásod is arról, hogy ki Az.

Továbbiakban inkább gyakorlati példákat hozok Neked az életemből, hogy mit ad nekem a tudatos életmód. Valójában ez nem is egy életmód, hanem egy döntés, amit annak tudatában teszel meg, hogy elkezded megismerni a Létet.

Csattos Ilona – Vedd észre https://csattosilona.hu/

Hogyan kezdődött nálam?

Körülbelül 5 évvel ezelőtt kezdtem el Csattos Ilona programjaira járni, méghozzá azért, mert előzőleg megkaptam a könyvét, Vedd észre címmel, és miközben olvastam, egy leírhatatlan érzés fogott el. Először is úgy éreztem, mintha a könyvet rólam írták volna, másodszor egy olyan bizonyosság érzés fogott el, hogy ami ebben a könyvben benne van, AZ MIND IGAZ!

Volt már Neked ilyen érzésed? Amikor 100%-ig minden sejted azt súgja, hogy ez Az?

A programok alkalmával mindig egyre közelebb kerültem Önmagamhoz, a valódi Léthez.

Felismertem, hogy kisgyermekként csak lemásoltam a szüleim viselkedését, ahelyett, hogy éltem volna azt az életet, amit Én szeretnék, persze mindezt tudattalanul, és nem elég, hogy felismertem, hanem miután felfedeztem, hogy milyen érzelmekkel reagálok a hétköznapi helyzetekben, ami természetesen szintén csak a generációs szokásokból fakad, ezért már el tudtam kezdeni másképp élni az életem.

Kívülről úgy nézett ki az életem, “mintha” tökéletes lett volna, legalábbis sokaktól kaptam ezt a visszacsatolást, hogy milyen jó nekem. 

Leírom, hogy mi látszott kívülről: van egy férjem, akivel szeretjük egymást, vannak gyermekeink, csodás házban élünk, háziállattal, két autónk van, jó munkahelyünk, anyagi bőségben élünk. Hát nem tökéletes? 🙂

Belülről pedig ezt éreztem: mi a franc van velem??? Miért nem vagyok boldog??? Pedig mindenünk megvan, amit akartunk! A gyerekek már megint kiakasztottak! Elegem van! Én ezt már nem bírom! Legszívesebben elmennék valahova, ahol senki sincs, se férj, se gyerek! Már megint miért veszekszik velem? Nem látja, hogy megszakadok itthon, ő meg csak dolgozik?! És a szomszéd is állandóan beszól! Kész, ezt már nem bírom!

Na, akkor hol van itt a tökéletesség? Egyáltalán van olyan, hogy valami tökéletes? 

Ezt tényleg irigyelni kellett tőlem? 

Azért ez ma már nem így van, ahogy leírtam, de hosszú évek kitartó figyelme hozta el nekem azt az életet, amit most élek.

Hogy hogyan élek most, mindjárt arról is írok néhány sort, de előtte egy nagyon fontosat tisztázzunk.

Mi kell ahhoz, hogy Te is hátrahagyd a fenti érzelmi háborút önmagaddal és a külvilággal?

Te kellesz és egy döntés arról, hogy hogyan szeretnél élni:

  • a múlt szerinti érzelmeidre tudattalanul, ismételve folyton a múltadat, ami a jövőd is, és egyre nagyobb szenvedésekben lesz részed

vagy

  • felismerve a múlt szerinti érzelmeid ismétlődését, immár a jelenben meghozott döntéssel, jó érzéssel, tudva, hogy a múltad nem is valóságos, csak azt hitted. Tudni, hogy amit szeretnél, az már megvan, csak némi idő kell hozzá, hogy materializálódjon, és addig is örömmel, könnyedén teszed a dolgod.

Szerintem nem kérdés, hogy melyiket választod.

Egyetértek Veled, én is a másodikat választottam.

És hogy mi van velem most?

Még nem vagyok 100%-ig tudatos önmagamra, de ha rossz érzésem van, azonnal észreveszem és nem megyek bele a szokásos módon, hanem tudatosítom magammal, hogy ez csak a régi, és nem valóságos. Mit szeretnék: megfogalmazom magamban, hogy mi a célom abban a pillanatban, és már teszem is dolgom azzal a céllal a fejemben és azzal az érzelemmel, amivel azt létre szeretném hozni. 

Ilyen egyszerű az egész! 

És ha kell, ezt 100-szor, 1000-szer, 10000-szer megteszem egy nap, mert már döntöttem, hogy nem szenvedek tovább.

Mit szól ehhez a családom? A közvetlen családtagok érzékelik az átalakulást! A gyerekeim bíznak bennem és szeretnek, a férjem másképp lát már, mint eddig. Eddig is szeretett, de most sokkal mélyebb a kapcsolatunk, ezt nem lehet szavakkal megfogalmazni. A szüleimmel és a férjem szüleivel is jó a kapcsolatunk.

Hogyhogy? Ők is megváltoztak? Nem! Az én hozzáállásom változott. Elfogadom őket olyannak, amilyenek. Én ráláttam a saját “vélt” sebezhetőségemre, akkor ők mitől lennének különbek? Ők is egy szülői programot örököltek, csak nem tudják, hogy másképp is lehet.

Most kapsz egy kis iránymutatást, hogy tudd, mikor nem vagy (a) Jelen.

Ha például azt érzed, hogy nyugtalan vagy, szorongsz, feszült vagy, stresszes és aggódsz, akkor a gondolataid túl sokat vannak az elképzelt jövődön. 

Ha viszont bűntudatod van, sajnálatot érzel, neheztelést, sérelmeket, sértettséget, szomorúságot, keserűséget és egyéb formáit a nem megbocsátásnak, akkor pedig túl sokat vagy a múlttal elfoglalva gondolati szinten.

Mi a tennedő akkor, amikor észreveszed, hogy nem érzed jól magad.

Állj meg egy pillanatra. Vegyél egy nagy levegőt, és vidd végig a figyelmed a testeden. 

Tudatosítsd magadban, hogy ha rosszul érzed magad, az csakis a múlt szokásos érzelme miatt lehetséges, tehát nem valóságos. Köszönd meg, hogy észrevetted ezt a rossz érzést, mert a köszönet, hála, maga a szeretet, az elfogadás. Kezdj el arra figyelni, amit szeretnél abban a pillanatban. Ha benne vagy egy tevékenységben, csak közben elkalandoztak a gondolataid, akkor csak figyelj a mozdulatra, amivel a tevékenységet végzed, vagy figyelj befele a szíved irányába.

Ezt naponta bármennyiszer megteheted, és ha kitartasz benne, akkor egyre inkább kezd majd átalakulni a figyelmed fókusza, a szokásos érzelemvilágod pedig kezd háttérbe szorulni.

Kezdj el még ma így élni, és írd meg nekem a tapasztalataidat!

Szeretettel várom! Kapcsolat

Anita

Picture of Anita

Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Anita

Mit adhat Neked a tudatos életmód?

Kezdjük ott, hogy egyáltalán mit jelent az, hogy tudatos életmód? Hiszen olyan sokan használják manapság ezt a kifejezést és annyi mindent értenek alatta, hogy már-már

Edzés közösségben
Anita

TUDOD-E, HOGYAN TEDD SZOKÁSODDÁ AZ EDZÉSEKET?

Nagyjából minden ember tisztában van azzal, hogy mi kell ahhoz, hogy egészségileg kielégítő életet éljen, vagyis, hogy rendszeresen mozogjon, egészségesen táplálkozzon, eleget aludjon, legyenek társas

Új cikk a blogon?

Értesülj első kézből!