AZ ÉTELEK BEFOLYÁSOLJÁK FIZIKAI TESTED

Tudtad, hogy az ételek 90 %-ban befolyásolják, hogy milyen a tested? Gondoltad volna, hogy az, amit eszel ilyen nagy hatással van arra, ahogyan kinéz a fizikai tested? Arról nem is beszélve, hogy nemcsak a fizikai tested függ tőle, hanem a hangulatodat is befolyásolja.

Egészséges étélek az egészséges élethez

Lehet, hogy tudtad, lehet, hogy nem. 

Nem számít. Addig, amíg nem vagy tudatos az étkezésedre, nem vagy felelős. Ha eddig bűntudatod volt akár az étkezésed miatt, vagy egyáltalán nem is foglalkoztál vele, érthető, hiszen senki sem tanította meg neked a valódi emberi táplálkozás alapjait. Hogy mit eszünk általában, az nagyban függ a hagyományoktól, kultúránktól, szokásainktól, sőt még a vallásunktól is. 


Ugye milyen érdekes?

Te mi alapján hozod meg a döntésedet az étkezéseddel kapcsolatban? Belegondoltál már valaha?

A mai ember amiatt is nagyon nehéz helyzetben van (főleg a nyugati társadalomról beszélek), mert óriási bőség van élelmiszerből. 

Az élelmiszeripar fénykorát éli, és az emberek tudattalanul elhisznek mindent, amit a média ömleszt magából az ételekkel kapcsolatban.


De vajon hol van az igazság az ételek terén?

Egy bölcs mester az mondta egyszer, ha úgy érzed, hogy elvesztél, mindig menj vissza az alapokhoz. Ez nagyon sok mindenre igaz, az étkezésre is. Úgy vélem, a mai ember nagyon eltévedt, elkanyarodott messzire a természetétől.

Ha abból indulunk ki, hogy mióta ember az ember, és több százezer éven keresztül hogyan étkeztünk, akkor bizony meg lehet állapítani, hogy az utóbbi 100-200 éve, az ipari forradalom következtében, gyökeresen megváltozott a táplálkozási kultúránk.

Az emberiség a kezdetek óta ki volt szolgáltatva a természetnek. Vadászat, halászat és gyűjtögetés útján szerezte be elemózsiáját. Ebben szerepet játszott az is, hogy időnként nem akár napokig, vagy hetekig nem ettek, illetve az évszakok váltakozásai is befolyásolták a tápanyagok rendelkezésre állását.

Egy kutatás szerint amikor a vadászó-gyűjtögető népességek átálltak a mezőgazdaságra, mint létfenntartási módra, romlott az általános egészségük és csökkent az életkoruk.

Manapság a globalizációval szinte minden elérhető, mindenkor és bármikor. 

A legtöbb civilizált társadalomban már nincs jelentősége az évszakok váltakozásainak, és mivel bőséggel van minden, ezért éheznünk sem kell legtöbbünknek. Mégis a mai nyugati ember éhezik. Nem a mennyiség miatt, hanem a tápanyag minősége miatt, amit elfogyaszt.

Az vagy, amit megeszel

Többnyire már nem azért eszünk, hogy az energiahiányt pótoljuk, hanem az ízek, élvezetek miatt. 


Igen, az evés mára élvezeti forrássá vált. 

Ami azért is történhetett meg, mert két dolog van az ember életében, ahol a lehető legtöbb érzékszervünk egyszerre van jelen: a szex és az evés. Mindkettő függőségeket is okozhat.

Egy kísérlet alapján ha két dolgot kínálsz a gyerekeknek: csokit és almát, akkor 10-ből 9 a csokoládét választja. Hogy miért? Mert a csokoládé általában ugyanazt az ízt (édes) produkálja, míg az alma lehet savanyú, édes, kásás vagy lédús és egyéb tulajdonságú, tehát bizonytalanságot szül, vagyis félelmet kelthet az elme számára. 

Amiatt, hogy bőség van élelmiszerből (de nem a megfelelőből), az evés indíttatása már nem az éhség, hanem a kívánósság, a vágy. Te hogyan döntöd el, hogy mit eszel? Ismerős az, hogy mit kívánsz?

Gondolj bele, amikor a vadászó-gyűjtögető életmódot élő elődeink megkérdezik egymástól: na, te mit kívánsz, mammutot, vagy kardfogú tigrist? ☺

Na de visszakanyarodva az eredeti főcímhez, hogy az étel hogyan is befolyásolja a testalkatunkat. Van egy ilyen mondás, hogy amit eszel, az leszel. Ezt nem szó szerint kell értelmezni, de van benne némi igazság.

Köztudottan a sok cukros élelmiszer fogyasztástól az ember elhízhat, de mindenképpen növeli egyes betegségek megjelenésének kockázatát, mint a cukorbetegség, máj elzsírosodása, szívbetegségek, rák, pattanásos, zsíros arcbőr, depresszió, bőr öregedése, sejtek öregedése, stb.

A túlzott gabonafogyasztásnak is megvannak a rizikói, általában az emésztőrendszerre hat negatívan, és a hormonháztartásra is hatással van.

A tejfogyasztás hasonló következményekkel jár, kutatások igazolják, hogy az ember képtelen a tejet megemészteni, ebből kifolyólag egy idő után jelentkeznek tünetek, bélrendszer működésében, bőrön. Továbbá az is kiderült, hogy ugyan van kalcium a tejben, de az ember ilyen formán nem képes azt hasznosítani, ezért megint csak marad a kérdés, hogy akkor miért is van szükség rá? Valóban a kalcium miatt isszuk a tejet? Vagy egyszer valaki kitalálta, hogy mekkora üzlet az, és később már szokássá alakult, egy egész mezőgazdasági üzletág épül rá. 

Viszont a Te egészséged neked fontos. 

Tehát, hogyan döntsük el, hogy mi a jó nekünk?

Ha úgy érzed, hogy most összezavarodtál, vagy ezt mind tudtad, de nem léptél még a táplálkozásodban ennek megfelelően, akkor tudok neked segíteni.

Egészséges Életmód Program

Van egy 13 hetes életmódváltó programom, amivel Te is visszatalálhatsz a természetedhez.

A mai ember ugyanis nagyon eltávolodott a természetétől. Ha csak az étkezést vesszük alapul, akkor abból indulok, ki, hogy nem tudjuk, hogy mi a jó nekünk. Betegségeket halmozunk, majd fejvesztve rohangálunk orvostól orvosig, és várjuk a megoldást attól, aki a legkevesebbet tudja rólunk…


Az élelmiszer választásunkat befolyásolják a hagyományok, szokások, média és egyéb tényezők.


Hagyományoknál arra gondolok, hogy húsvéti sonka és karácsonyi hal… de vajon honnan erednek ezek? És tényleg olyan jó nekünk?
A szokások pedig szintén tudattalanul befolyásolnak. Ha esetleg szépen beépítettük az életünkbe a fogmosást, mint szokást, ez ugyanúgy az élelmiszervásárlás terén is működik. Az ember tudattalanul ugyanazokat vásárolja, ez egy automatizmus. Amivel nincs baj, csak akkor, ha azok az élelmiszerek megbetegítenek bennünket. És ha egyáltalán észrevesszük.

Az ember nagyon sok mindenhez hozzá tud szokni, akár napi fájdalomhoz is.
A haspuffadás népbetegség lett, mégis csak nagyon kevesen járnak utána, hogy mi is lehet az oka. Helyette beveszik a patikában található expressz savlekötőt, amivel további bajokat idéznek elő.


A médiáról ne is beszéljünk. 

A televízió, internet, újság, rádió ontják az étkezéssel kapcsolatos „okosságokat”.

Mi éppen a mai trend? Kit érdekel? Nem az a legfontosabb, hogy jól érezd magad a bőrödben? És ha ezt az étkezésen keresztül meg tudod tenni, akkor megtennéd? Lemondanál az élelmiszerboltok által kínált rengeteg csábító finomságról?

A döntés itt a tiéd.

Hogyan működik a program?

13 hétre van bontva.

  • Az első néhány hét arról szól, hogy hozzáteszünk az életünkhöz apró, de jó szokásokat, mint a vízivás, légzőgyakorlattal egybekötött meditáció (5 perc), rostok fogyasztása. Mindezek nem igényelnek túl sok extra időt, inkább csak figyelmet.
  • A 3. héttől pedig folyamatosan kiveszünk az étrendből bizonyos élelmiszercsoportokat, hétről-hétre egy-egyet, hogy meglásd, milyen változásokat generál a szervezetedben.
    Mindeközben figyeljük a belső párbeszédünket. Hogyan reagál az agy? Mi az, amin a legjobban felháborodik? Na ott kell nagyon figyelni.
  • Végül pedig szép lassan újra felépítjük, hogy mik azok, amik maradhatnak, azt visszavezetjük, és amire nincs szükség, arról már amúgyis leszoktál, kukába vele…


Az egész folyamat egy játék, nagyon humánus és nincs benne éhezés. Ha úgy érzed, ez a program neked szól, mert készen állsz arra, hogy a testednek a legjobbat add, akkor jelentkezz nálam.

Picture of Anita

Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Anita

Mit adhat Neked a tudatos életmód?

Kezdjük ott, hogy egyáltalán mit jelent az, hogy tudatos életmód? Hiszen olyan sokan használják manapság ezt a kifejezést és annyi mindent értenek alatta, hogy már-már

Edzés közösségben
Anita

TUDOD-E, HOGYAN TEDD SZOKÁSODDÁ AZ EDZÉSEKET?

Nagyjából minden ember tisztában van azzal, hogy mi kell ahhoz, hogy egészségileg kielégítő életet éljen, vagyis, hogy rendszeresen mozogjon, egészségesen táplálkozzon, eleget aludjon, legyenek társas

Új cikk a blogon?

Értesülj első kézből!