A NAPI 30 PERC MOZGÁS JÓTÉKONY HATÁSAI

Ha Te, kedves Olvasó, még kezdő vagy a rendszeres mozgás terén, vagy még talán el sem kezdted, akkor ez a cikk Neked szól.

A mozgás hozzátartozik az ember természetéhez.

A mai modern életstílus azonban nem ebbe az irányba mutat. Legtöbb helyre autóval közlekedünk, ülünk a munkahelyen és az otthonunkban is az idő nagy részét ülve töltjük.


Hová vezet a sok ülés?

Hová vezet a sok ülés?

Közismert, hogy az ülő életmód hosszú távon veszélyes lehet a mozgásszervekre. A tartásunk romolhat, a gerincoszlop meggörbül, a vállak előreesnek és a nyak is elveszítheti kecses formáját. Arról nem is beszélve, hogy a porckorongokra majdnem kétszeres nyomás helyeződik, mint álláskor.

Azonban ez még nem minden. Kutatások bizonyítják, hogy az ülő életmód, vagy ülőmunka nemcsak a mozgásszervekre, hanem a belső szervekre is rossz hatással van.

Befolyással van még a keringésre, azaz magas vérnyomás alakulhat ki, ami később szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. Továbbá növekedhet a vércukor és koleszterinszint, tehát cukorbetegség kockázata nagyobb. Mivel ülés közben a vénákat nyomjuk, ezért mélyvénás trombózist is kaphatunk. A túl sok ülés hízással is jár. A mozgásszegény életmód még csontritkulás veszélyét is hordozza.

És még tovább sorolhatnám, hogy mennyi minden káros következményei vannak az ülő életmódnak, de én inkább ezzel szemben a mozgás előnyeit szeretném Neked kiemelni.

A mozgás jótékony hatásai


Lássuk, mik a pozitív hatásai a rendszeres mozgásnak

Ha már heti 3-szor beiktatsz az életedbe rendszeres mozgást, akkor nagyon sokat tettél az egészségedért. Lássuk, hogy miért:

  • ha a mozgás aerob jellegű, azaz nem fulladsz ki tőle, akkor általában zsírégető hatású
  • edzés hatására növekszik a boldogsághormon a szervezetben, amitől jól érzed magad
  • javul az állóképesség, vagyis a szív-, keringési és érrendszer (például könnyebben tudsz felszaladni a lépcsőn)
  • egy jó kis teljestest edzés, mint amilyenek a Rock The Mom HIIT edzései (rövid interval) tónusossá teszi az izomzatodat
  • javulhat az alvás minősége
  • egy jó kis izzasztó edzés méregtelenítő hatású, és javítja a szervezet oxigénellátását.
  • egy légzéstechnikával egybekötött tornagyakorlatsor, mint a Pilates pedig teljesen kikapcsol egy nehéz nap után, ugyanakkor nagyon szépen edzi a mélyizomzatodat, és a koordinációt is.

Ezen kívül még rengeteg pozitív hatása van a közérzetünkre is, hiszen ha nem halogatod a mozgást, hanem csinálod, az önbizalmat ad, magabiztosságot, jó kisugárzást és erőt a mindennapokhoz.

Rock The Mom Edzés Program
Itt az idő, hogy elkezdj rendszeresen mozogni, katt ide, hogy megtudd, hogyan!


Most pedig tedd mérlegre a kettőt és a döntés rajtad áll, hogy melyik sorba állsz.

Én 19 évesen beálltam a rendszeres sportot űzők sorába, mert előtte, az iskolai kötelező sporton kívül, nem igazán mozogtam.

A szokás, hogy rendszeresen mozogjak, nem tudom, mennyi időt vett igénybe, de most 42 évesen azt mondhatom, hogy még a 3 szülésen kívül nem hagytam ki egy hónapot sem mozgás nélkül. Az életem részévé vált, mint a fogmosás, alvás, felöltözés vagy evés.

Ezt Te is megteheted, csak egy döntésen múlik.

Abban biztos vagyok, hogy ha megkérdezem, melyik sorba szeretnél állni, akkor nem a betegségek halmazát választod.

Akkor tedd fel Te magadnak a kérdést, hogy vajon mi tart vissza attól, hogy rendszeresen mozogj.

Ha erre az a válaszod, hogy nincs időd, vagy lusta vagy, azt tudd, hogy ez egy gyenge kifogás.

Esetleg nem találtad még meg azt a mozgásformát, ami neked tetszik? Vagy ötleted sincs, hogy hogyan vágjál bele? Vagy a kedved nincs meg hozzá?

Bármi is legyen a kifogásod, tudd, hogy a halogatás ellenszere a cselekvés.

Ha ezt a cikket olvasod, akkor az igény már biztosan felvetődött benned a mozgás iránt, csak még vársz a nagy pillanatra. Aki a pillanatra vár, az lemarad. A pillanat mindig most van.

A belső hangod már valószínűleg régóta kiált, csak még nem hallod elég erősen. Húzza a vészharangot és Téged szólít, hogy tegyél magadért!


Mindig a legmegfelelőbb alkalom a MOST!

Amit én kínálhatok Neked, az egy változatos, hetente megújuló, rövid, fél órás edzések, melyeket az otthonod kényelmében végezhetsz, méghozzá akkor, amikor te akarod.

Ehhez csak arra van szükség, hogy letöltsd a telefonodra az RTM Fitness Appot, és máris kipróbálhatod akár ingyen az összes edzéstípust.

Ha ez tetszik Neked, akkor azt javaslom, hogy ne habozz tovább, lépj velem kapcsolatba!

Picture of Anita

Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Anita

Mit adhat Neked a tudatos életmód?

Kezdjük ott, hogy egyáltalán mit jelent az, hogy tudatos életmód? Hiszen olyan sokan használják manapság ezt a kifejezést és annyi mindent értenek alatta, hogy már-már

Edzés közösségben
Anita

TUDOD-E, HOGYAN TEDD SZOKÁSODDÁ AZ EDZÉSEKET?

Nagyjából minden ember tisztában van azzal, hogy mi kell ahhoz, hogy egészségileg kielégítő életet éljen, vagyis, hogy rendszeresen mozogjon, egészségesen táplálkozzon, eleget aludjon, legyenek társas

Új cikk a blogon?

Értesülj első kézből!