10+1 DOLOG A TUDATOSABB MINDENNAPOKÉRT

Szeretnél boldog, kiegyensúlyozott, tudatosabb életet élni, amikor könnyedén és örömmel teszed a dolgodat a célod érdekében? Ki mondana erre nemet. Nos igen, de ha tenni is „kell” érte, akkor már nem biztos.

Hogy miért fontos, hogy egyre tudatosabbá válj a hétköznapokban?

Légy tudatosabb a mindennapokban, élj át minden pillanatot

Elsősorban a tudatlanságunk akadályoz meg minket abban, hogy kiteljesedett életet tudjunk élni, majd pedig az úgynevezett „egónk”, a szokásaink. Hiszen olyan „nehéz” változtatni! Vagy mégsem? Minden csak nézőpont kérdése. Tedd mérlegre a jelenlegi életedet, főleg, ha stresszes, betegségekkel és türelmetlenséggel tarkított. Majd lásd magad, ahogy könnyedén veszed az élet „akadályait”, mert tudod, hogy minden úgy van jól, ahogy.

Ez egy folyamat, életed végéig tart. Ehhez pedig fontold meg az alábbiakat:

Itt és most, avagy a tudatosabb jelenlét

Ha azon kapod magad, hogy a gondolataid elkalandoznak a múltba vagy a jövőbe, elmédet finoman tereld vissza a jelenbe.

Ezt megteheted például a légzésed megfigyelésével, vagy az adott tevékenységedre való összpontosítással, vagy veszel egy nagy levegőt és lelazítod a vállad. Ez a meditáció, amikor jelen vagy, és tudsz is róla, hogy te vagy az, aki éli. Mert mindig itt és most van. Ehhez viszont nem kell leülnöd, vagy egy jóga ashramba vonulnod, elég csak észrevenni és máris megvagy.

Ítélkezés nélkül

Figyeld meg milyen címkéket ragaszt az elméd a különböző helyzetekben, emberekre, történésekre bármire. Ne akard eltűntetni, engedd meg neki, de vedd észre.

Türelem

Légy türelmes a tudatos jelenlét megtapasztalásának folyamatában. A türelem, maga a megengedés.

Ha valamit nagyon akarsz, akkor inkább eltávolítod magad a célodtól, és görcsössé válhatsz, viszont, ha megengeded, hogy a cél a maga módján valósuljon meg, de mindeközben teszed a dolgod, akkor adsz teret az önvalódnak, és megláthatod, hogy amit szeretnél, talán nem is azon a módon valósul meg, ahogy elképzelted.

Türelem a mindennapokban

Légy kedves önmagadhoz és másokhoz

Figyeld meg, hogy mikor bántod magad, és fordulj ehelyett együttérzéssel és gyengédséggel magad irányába.

Ha önmagaddal tiszteletteljesen és szeretettel bánsz, akkor tudsz másokkal is igazán az lenni, legyen az ember, egyéb élőlény vagy akár tárgy.

Maradj nyitott és kiváncsi

Sokszor az elme azt gondolja, hogy már mindent látott és mindent tud, ehelyett maradj minden helyzetre nyitott és kíváncsi. Még ha előzőleg láttad is, vagy hallottad, ízlelted, lehet, hogy most egészen másképp hat. Voltál már biztosan te is úgy, hogy ettél egy ételt, ami nem ízlett, és emiatt ráragasztottad a bélyeget, hogy nem szereted. De ha egyszer utána újra megkóstolod, lehet, hogy egész más lesz az íze, és megszereted. Ez nem csak az ételekkel van így.

Egyébként is az emberek nagy része általában bizalmatlan az új dolgokkal, ebből kifolyólag, ha megmarad a nyitottságod, meglepődsz majd, hogy mennyi csoda van az életben.

Bizalom

Bízz a saját bölcsességedben és intuíciódban, meglátod, az a belső hangocska egyre hangosabban szól majd hozzád, és mindig arra terel, amerre kell 🙂

Előfordult már veled valaha, hogy például elindultál otthonról, és megálltál egy pillanatra, eszedbe jutott, hogy lehet, hogy kellene esernyőt vinned, mert később eshet. Aztán lebeszélted magad róla valami indokkal, és később, mikor úton voltál és esett az eső, jutott eszedbe, hogy igen, mégiscsak jó lett volna hallgatni a megérzésedre. Szóval igen, a belső hang mindig jobban tudja.

Edzés közösségben

Lassulj le

A tudatos jelenlét nem azt jelenti, hogy máshol vagy mások akarunk lenni, hanem azt, hogy elfogadjuk, ami itt és most történik velünk. Ne akard a változást, mert az megakadályozhatja pont azt, amit szeretnél.

A lelassulás nem azt jelenti, hogy mindent lassabban kell csinálnod, inkább azt, hogy összhangba kerülsz a testeddel és az érzékeiddel.

Elfogadás

Fogadd el, hogy a dolgok úgy vannak, ahogy. És ez így jó, ahogy van.

Megengedés versus ragaszkodás

Gyakorold a kontroll elengedését, figyeld meg mi történik a testedben, amikor ragaszkodsz valamihez és mi, amikor megengeded.

Volt már veled olyan, hogy ragaszkodtál az elképzelésedhez, tűzön-vízen át keresztülvitted azt, közben jó sok emberen átgázoltál, végül pedig te érezted magad a legrosszabbul, holott, az elképzelésed „sikeresen” végbement?!

Elköteleződés

Kötelezd el magad a tudatos jelenlét gyakorlása mellett, váljon életmódoddá.

Ha még nem éled a jelenlétet, akkor el sem tudod képzelni, mennyivel könnyedebb életed lesz akkor, amikor megengeded magadnak a tudatos létet. Amíg a szokásaid irányítanak, robot vagy, akit „valaki” hátulról vezérel, de amint elkezded ezt meglátni és változtatsz rajta, kezded Te átvenni az irányítást, akkor megélheted a valódi szabadságot, boldogságot, könnyedséget.

Ráadás a tudatosabb élethez: Hála

Adj hálát, akár naponta többször bármiért, ami csak eszedbe jut.

Például azért, hogy élsz, hogy egészséges vagy (már ha az vagy), ha beteg, akkor azért, mert az is mutat valamit, vagy az időjárásért, vagy, hogy van hol laknod, enned, a családodért, a barátaidért, a munkádért, bármiért.

Személy szerint most hálás vagyok azért, hogy elolvasod a cikket, amit írtam. Köszönöm!

Tudatosabb hozzáállás

Ha tetszett a cikk, nézz körül az oldalamon is!

Picture of Anita

Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Anita

Mit adhat Neked a tudatos életmód?

Kezdjük ott, hogy egyáltalán mit jelent az, hogy tudatos életmód? Hiszen olyan sokan használják manapság ezt a kifejezést és annyi mindent értenek alatta, hogy már-már

Edzés közösségben
Anita

TUDOD-E, HOGYAN TEDD SZOKÁSODDÁ AZ EDZÉSEKET?

Nagyjából minden ember tisztában van azzal, hogy mi kell ahhoz, hogy egészségileg kielégítő életet éljen, vagyis, hogy rendszeresen mozogjon, egészségesen táplálkozzon, eleget aludjon, legyenek társas

Új cikk a blogon?

Értesülj első kézből!